Search

La fi del servei d’ADSL arriba a Forallac

13.03.2024

La companyia Telefònica ha comunicat que a partir del 19 d’abril deixarà de prestar definitivament servei d’ADSL a tot l’Estat un cop culminat el procés de tancament de les centrals de coure que està executant de del 2016. A partir d’aquesta data, doncs, la xarxa de coure serà substituïda per la de fibra, per bé que en el nostre municipi no es pot precisar amb exactitud quan passarà al cent per cent.

La companyia ja fa dies que està enviant cartes als abonats del nostre municipi informant-los del cessament de la tecnologia de coure i informant de la necessitat d’actualitzar-se a una tecnologia alternativa. Ara mateix ofereix als ususaris que es queden sense ADSL la possibilitat d’instal·lar un router 4G que tot i que pot semblar de poca potència és superior a la que tenia el cable de coure. Per a qualsevol dubte, cal trucar al 1004 o anar a una botiga Movistar.

A més dels avantatges de la fibra en termes de velocitat, estabilitat de la connexió, reducció de latència i amplada de banda, l’apagat del coure també té un impacte mediambiental positiu, ja que una sola central de fibra pot prestar servei al mateix nombre d’accessos que quatre de coure i es podran retirar el cablejat de façanes i pals de telefonia del territori.

Dèficits de la cobertura a Forallac

No obstant aquests avantatges, encara hi ha usuaris que utilitzen el servei d’ADSL, especialment en zones on hi ha mala cobertura de 4G o no hi arriba la fibra. Això passa al nostre municipi, especialment a Peratallada, Sant Climent de Peralta i Santa Susana de Peralta.

Des de l’Ajuntament de Forallac som conscients no només d’aquesta realitat, sinó de les mancances de cobertura que hi ha en determinats punts del nostre terme a conseqüència de la seva complexa i extensa geografia. Malgrat la pressió de l’Ajuntament està fent des de fa anys, els operadors privats actuen amb lentitud, condicionats, únicament, per criteris de rendibilitat econòmica, i no per la responsabilitat social que comporta el servei.

Així mateix, des de l’Ajuntament s’ha estat en contacte amb el responsable tècnic i institucional de Telefónica i de Wifiboo (responsable de la xarxa municipal sense fils) per tal de valorar l’afectació de la fi del servei d’ADSL i la implementació d’alternatives per tal que cap usuari dels nostres pobles se’n vegin afectats.

A continuació us expliquem què podeu fer si us afecta l’apagada de l’ADSL.

Xarxa municipal sense fils

L’any 2009 l’Ajuntament va impulsar el desplegament d’una xarxa municipal sense fils per donar cobertura a tot el municipi. L’objectiu era que no hi haguessin ciutadans de primera i ciutadans de segona en matèria de noves tecnologies. La voluntat del consistori era evitar la fractura digital i que tothom tingués les mateixes oportunitats.

El servei es presta a través d’una concessió de la xarxa municipal a l’empresa Wifiboo. El preu de connexió és molt més baix que el dels operadors privats. També s’ofereix, a tothom que ho desitgi, servei de telefonia fixa a un preu molt competitiu.

Més informació:  www.wifiboo.com

Connexió via satèl·lit

L’Internet per satèl·lit és l’alternativa per als qui no poden instal·lar fibra o fer servir un router 5G/4G. Movistar va estrenar aquesta modalitat de connexió el juliol de l’any passat i va posar a disposició dels seus clients dues tarifes. La velocitat de totes dues s’ha duplicat, passant de 100 Mb a 200 Mb, però també n’ha reduït el preu.

Podeu trobar diferents operadors que presenten aquest servei com Movistar, Embou, Eurona, skyDSL o Starlink.

Internet Rural d’Hispasat

La companyia Hispasat ha posat en marxa a tota Espanya una cobertura d’internet per ones, amb capacitat de 200 Mbs, amb quota de 35 euros al mes i cobertura universal. Això últim és especialment interessant, ja que permet tenir cobertura a qualsevol punt de l’Estat, per més que estigui molt allunyat del nucli urbà.

Més informació a www.conectate35.es

És un recurs públic promogut pel govern de l’Estat a través del Programa d’Universalització d’Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) que serveix de marc per a diferents convocatòries d’ajudes, entre les quals s’emmarca UNICO Demanda Rural, que faciliten la universalització de l’accés a la banda ampla ultraràpida i l’extensió de 5G a Espanya.

Assolir cobertura de banda ampla a 200 Mbps per al 100% de la població és un dels objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i de l’Agenda Espanya Digital 2026.

Trucades VoLTE i VoWiFi

Una trucada VoIP és aquella en què emprem el canal de dades en lloc del canal de veu. Segons el mètode de connexió que estiguem usant en el moment de la trucada, parlarem de VoWiFi (connexió per WiFi) o de VoLTE (connexió a través de 4G).

El servei VoLTE no només millora la qualitat en les trucades de veu, sinó que també facilita trucades de veu i connexions de dades de manera simultània a màxima velocitat. O el que és el mateix, sense ser derivats a una xarxa 3G o 2G.

La funcionalitat VoWiFi (Veu sobre WiFi) permet fer trucades de veu quan estàs connectats a una xarxa WiFi, sense necessitat de disposar de cobertura mòbil. En alguns casos, fins i tot és possible també enviar i rebre SMS.

COMPARTEIX