Search

Territori i paisatge

Riquesa excepcional

Forallac disposa d’una diversitat paisatgística i natural que li confereixen una riquesa excepcional des del punt de vista paisatgístic. El terme abasta un ampli territori que va des de l’extensa i fèrtil zona de conreu de la conca del Daró, fins a l’antic veïnat de Fitor, situat al cor del massís de les Gavarres. S’estén fins els contraforts d’aquesta serra, que originen un sector muntanyós al sud del territori, mentre al nord els terrenys són progressivament menys accidentats, amb pujols i serres de relleu suau i de poca elevació.

A l’extrem de tramuntana hi ha un sector força extens de terres planes que s’integren en la plana al·luvial del Baix Empordà. El municipi és drenat per diverses rieres que baixen dels vessants de les Gavarres, la més important de les quals és la riera Grossa, dita de Peralta en el seu curs alt.

Fitor-00853

Ecosistema mediterrani

Les Gavarres conformen un ecosistema típicament mediterrani, amb alzinars, suredes, i pinedes com a boscos característics. En fondalades, obacs i determinats trams fluvials apareixen comunitats caducifolies eurosiberianes (vernedes, avellanoses, retalls de rouredes, etc.) que contrasten amb el caràcter perennifoli dels ecosistemes mediterranis dominants. Els boscos presenten un sotabosc atapeït amb una gran quantitat d’arbustos (marfull, aladern, llentiscle, cirerer d’arboç, fals aladern, arç blanc, galzeran) i lianes (heura, lligabosc, arítjol,…). Els claps d’alzinars més ben conservats es concentren en els cims més enlairats i fondalades ombrívoles.

Per les seves condicions d’humitat i clima temperat, l’alzinar és molt ric en fauna invertebrada que passa molt desapercebuda als nostres ulls i és malgrat tot poc coneguda.Aquests boscos alberguen també una gran diversitat de vertebrats. Així a les zones més humides, a prop de punts d’aigua hi viuen amfibis com la granota pintada, el tritó palmat o el gripau comú. Les aus més freqüentment observades són el gaig i el tudó, però els ocells més abundosos són els petits ocells, com el pit-roig, els mosquiters o el cargolet. També hi són representats els rapinyaires diurns, com l’esparver o l’astor, o nocturns com el gamarús i el duc.

Fauna animal

Si bé ens serà difícil observar mamífers salvatges en els alzinars, passejant per senders i corriols tindrem oportunitat de sentir els moviments entre la fullaraca del ratolí boscà, o de trobar rastres d’animals més grans, com les femtes de guilles i gats mesquers, les petjades i barrinades dels senglars i teixons, espècies totes elles amb poblacions importants al massís.

DESTACATS

EL RAMPÍ

TRÀMITS ONLINE

IDCAT MÒBIL

PERFIL DE CONTRACTANT

TRANSPARÈNCIA

FORALLAC JOVE

TURISME

CURSOS I TALLERS

NEXES