Search

Símbols municipals

Escut heràldic i bandera de Forallac

La Direcció General d’Administració Local va aprovar definitivament el 1999 l’escut heràldic de Forallac, que es va elaborar a partir d’un estudi detallat dels emblemes més identificatius dels diferents nuclis que integren el municipi. 

L’element central de l’escut és la figura d’un castell d’argent obert, a sobre del qual s’hi troba una font d’argent i d’atzur. Al costat dret del castell s’hi veu una rodella amb un lleó rampant i a l’esquerra, una besant d’or amb un mont floronat d’atzur carregat de dos pals ondats d’argent.

La proposta municipal

L’escut caironat té com a timbre una corona de baró. Una de les originalitats que presenta l’escut és la distribució dels emblemes de cada poble. La proposta municipal ha alterat el seu ordre de col·locació, que inicialment estava determinat per la importància històrica de cada poble. L’ordre de prioritats s’ha invertit: l’escut de Fonteta, que és el poble del qual es conserva menys història, ocupa el lloc més important —a dalt del castell—, el de Peratallada, el segon; i el de Vulpellac el tercer.

La proposta municipal va defensar des d’un primer moment que el símbol de Peratallada dins de l’escut havia de ser el del lleó rampant. L’argumentació es va basar en el fet que en el sepulcre que Gilabert de Cruïlles té a l’església de Peratallada, hi figura el lleó en un dels dos escuts que s’hi poden veure. Com que no existeix cap antecedent de l’escut d’armes dels senyors de Peratallada, es va adoptar com a símbol el lleó del sepulcre de Gilabert, baró i noble del poble, que de ben segur deuria correspondre a aquesta nissaga.

Un cop aprovat definitivament l’escut, l’Ajuntment va iniciar la tramitació per registrar la bandera oficial del municipi. Segons un informe elaborat pel prestigiós consellser heràldic de la Generalitat, Armand de Fluvià, la bandera de Forallac havia de ser: «Apaïsada, de proporcions dos d’alt per tres d’ample (2×3), quadricolor horitzontal amb quatre faixes —porpra, blanca, blava i groga».

A diferència d’altres banderes, a la nostra no s’hi veu cap escut. Això es deu al fet que en l’escut municipal hi apareixen més de tres figures. D’acord amb el Reglament de Símbols i seguint els criteris del conseller heràldic, en els casos en què es produeix aquesta circumstància és preferible optar per la utilització dels colors prescindint de la resta d’elements.

La bandera va ser aprovada definitivament pel ple municipal el setembre de 1999.

DESTACATS

EL RAMPÍ

TRÀMITS ONLINE

IDCAT MÒBIL

PERFIL DE CONTRACTANT

TRANSPARÈNCIA

FORALLAC JOVE

TURISME

CURSOS I TALLERS

NEXES