Search

Igualtat

A Forallac estem compromesos amb la igualtat de gènere

L’Ajuntament de Forallac està plenament compromès amb la igualtat de gènere i la lluita contra la violència masclista. Per aquesta raó, treballem per fer efectiva la igualtat entre dones i homes, la prevenció i erradicació de les diferents violències contra la dona i l’eliminació de tota forma de discriminació per raó de sexe, origen racial, identitat de gènere, edat, discapacitat o qualsevol altra condició o situació personal o social.

Realitzen campanyes i activitats de prevenció, sensibilització i intervenció, especialment en dates assenyalades com poden ser el 8M, Dia Internacional de les Dones o el 25N,Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones.

Des del govern municipal  treballem dia a dia havent integrat la perspectiva de gènere i el propòsit d’avançar cap a una situació de més equitat i justícia.

Il.luminem de lila la casa de la vila (2021 i 2022)

Amb motiu del 8M de 2021 i 2022 vam il·luminar de lila la façana de la casa de la vila de Forallac. El lila és el color que identifica aquesta jornada pel color del teixit que estaven confeccionant les 129 obreres que van morir tràgicament el 8 de març de 1908 a l’incendi provocat a la fàbrica Cotton Textile Factory, de Nova York. Actualment, aquest és el color que representa la lluita pels drets i la igualtat de les dones. 

Mural en reconeixement a l'escola de nenes de Peratallada (2023)

Amb motiu de la celebració del 8M, l’Ajuntament va encarregar a l’artista Moontserrat Abril un mural a les Escoles Velles de Peratallada en record a les professores i les alumnes de l’escola de nenes que hi havia hagut al poble.

El mural ocupa una superfície d’uns 6 metres quadrats on l’artista hi ha pintat el retrat d’una dona al damunt d’una vespa. Està inspirat en Maria Teresa Ribas, una mestra que va exercir a Peratallada entre mitjans dels anys cinquanta i seixanta. Vivia a Pals i cada dia anava a treballar  a l’escola en vespa. Acompanya el dibuix, la inscripció: «En reconeixement a les professores i alumnes de l’escola de nenes de Peratallada».

Exposició i bosses reivindicatives del 8M (2023)

Al local social de Vulpellac es va instal·lar, del 8 al 10 de març, l’exposició «Dones grans, grans dones», produïda per l’Institut Català de la Dona. Aquesta mostra trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones, en desmunta els tòpics i reivindica que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes. 

També es va encarregar a la jove dissenyadora i patronista Mireia Sallés Foxà, de Fonteta, el disseny d’una bossa de cotó que es va repartir gratuïtament  a les persones empadronades al municipi,,

Punt lila a la Festa Major de Fonteta

L’Ajuntment instal·la un Punt Lila a la Festa Major de Fonteta, una de les més concorregudes de la zona. És un punt d’informació, assessorament, atenció, acompanyament i recull d’incidències d’agressions sexistes que puguin esdevenir durant la Festa Major a la nit, i disposa d’informació sobre el protocol d’abordatge i intervenció contra les agressions masclistes.

En els Punts Liles es tracten agressions de caràcter sexista, assetjaments, tocaments sense permís, comentaris ofensius o agressions de qualsevol mena i discriminatòries. També agrupa al col·lectiu LGTBI, i té una clara i evident funció pedagògica per fomentar la prevenció, especialment entre els i les joves, i en els ambients més nocturns.

Audiovisuals en clau de dona

L’Ajuntament va encarregar els anys 2021 i 2022, amb motiu del 8M, la producció de dos reportatges audiovisuals per posar en valor el paper de la dona a Forallac. Els podeu visionar al canal municipal de Youtube.

Les dones d’abans, a Forallac (2021)

La dona emprenedora a Forallac (2022)

Les dones han tingut un paper molt important en l’evolució de la història recent de Forallac. Aquest 8 març, aprofitant la celebració del Dia de la Dona 2021, des de l’Ajuntament de Forallac hem volgut reivindicar aquesta tasca, generalment discreta i massa sovint injustament invisibilitzada. Ens hauria agradat fer-ho amb un acte públic i presencial, però l’actual context de pandèmia no ens ho permet. Ho farem, però, a través d’aquest documental que porta per títol ‘Les dones d’abans, a Forallac’. 

Hem fet un viatge al passat a través del testimoni de 5 veïnes, cadascuna de les quals representa un dels nostres nuclis. Totes elles s’han obert, en un gran exercici de generositat, i han compartit amb tots nosaltres una experiència de vida molt intensa. Elles són la Mercè Vert de Canapost, la Rosa Cufí de Fonteta, la Teresa Font de Peralta, la Dolors Sais de Vulpellac i la Dolors Frigola de Peratallada. 

Esperem que gaudiu tant com nosaltres d’aquestes històries plenes de vida i d’emoció i us invitem a fer una reflexió sobre el canvi en l’actualitat i del que encara ens queda per fer. 

Moltes gràcies a totes les que heu participat i a totes les que no hi sou, però que també us tenim ben presents en aquest reconeixement.

Enguany, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora 2022, des de l’Ajuntament de Forallac hem volgut reconèixer públicament el paper de les dones emprenedores, apropant-nos a quatre interessants experiències del nostre municipi. Són exemples d’esforç, capacitat i tenacitat que volem compartir per donar visibilitat al talent femení i a la seva important contribució a la dinamització local. 

Segons els estudis, el percentatge de dones que es decideixen a emprendre encara es menor que el dels homes, però un cop ho han fet, són més persistents i tenen una menor taxa d’abandonament dels projectes creats.

Moltes gràcies Alba, Sílvia, Cristina i Imma per haver volgut compartir les vostres experiències.

DESTACATS

EL RAMPÍ

TRÀMITS ONLINE

IDCAT MÒBIL

PERFIL DE CONTRACTANT

TRANSPARÈNCIA

FORALLAC JOVE

TURISME

CURSOS I TALLERS

NEXES