:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 10

La Festa de la Carbonera, que se celebra cada mes d'octubre, ens apropa al vell ofici de carboner.

PATRIMONI Dòlmens Roca amb inscultures del Llobinar
Roca amb inscultures del Llobinar PDF Imprimeix Correu electrònic

LOCALITZACIÓ:
Cal arribar al camp del Llobinar seguint l’itinerari descrit per anar al Dolmen del Llobinar. Passat el camp i a les envistes de l’església de Santa Coloma de Fitor cal seguir un corriol que s’endinsa en el bosc en direcció nord-est. Uns 100 metres després –50 metres abans del dolmen del Llobinar- al costat esquerra i a poca distància del camí és situada aquesta roca. Fàcil de trobar.
És a 240 + 10 m s.n.m.

HISTÒRIA:
Fou identificat per Enric Carreras i Vigorós i Miquel-Dídac Piñero i Costa l’abril de l’any 1989.

DESCRIPCIÓ:
Es tracta d’un aflorament natural de pissarra que presenta un gran bassi en la seva part superior de 0'50 metres de circumferència, per 0'20 metres de fondària. En el centre d’aquest bassi hi ha una cassoleta amb regueró de 0'10 metres de circumferència, per 0'01 metres de fondària. En el pla inclinat de la roca hi ha insculpit un regueró horitzontal de 0'55 metres de llarg amb una petita cassoleta en el seu centre, lloc d’on surt un altre regueró vertical de 0'20 metres de llarg. Així mateix hi ha dos alineaments de 3 petites cassoletes cadascun.
La roca amida 1'30 m de llarg, per 1 m d’ample.

ESTAT DE CONSERVACIÓ:
Actualment (5-V-89) el monument es conserva en bon estat malgrat haver-se trenat part del seu gran bassi i potser altres inscultures en una època indeterminada.

MATERIALS ARQUEOLÒGICS:
Inexistents. L’entorn proper al monument no ha estat excavat mai científicament.

CRONOLOGIA:
Pel tipus d’inscultures que presenta el monument relacionables amb altres idèntiques que hi ha en diversos dòlmens i altres llocs de les nostres contrades, podem deduir que fou construït vers el 3000-2000 aC.

 

Destacats