:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 5

Forallac acull la concentració de dólmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació.

PATRIMONI Dòlmens
Dòlmens PDF Imprimeix Correu electrònic

Forallac acull la concentració de dòlmens més importants de les comarques gironines. Un important nombre d'ells es troben encara en bon estat de conservació i mantenen ben visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s'hi coneixen quinze dòlmens, 1 menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts es troben a la Serra de Cals, on s'hi troben molt ben conservats el dolmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra de Calç, des dels quals es tenen unes vistes del massís de gran bellesa.

Les fitxes que trobareu en aquest apartat han estat extretes de diverses fonts, la principal de les quals ha estat el llibre Dólmens i menhirs. 48 monuments megalítics de les Gavarres i el Massís d'Ardenya (Baix Empordà, la Selva i el Gironès, dels següents autors: Josep Tarrús, Joan Badi, Benjamí Bofarull, Enric Carreras i Miquel-Dídac Piñero. Aquest treball es va publicar dins la col·lecció Guies del Patrimoni Comarcal, de l'editorial ART-3.

Rutes autoguiades

El mes de gener de 2016 es va presentar el projecte E-Rutes Megalítiques de les Gavarres, amb el qual es vol reforçar la difusió i posada en valor del valuós i ampli patrimoni megalític del nostre massís. La iniciativa ha estat promoguda pel Grup de Recerca GRAMPO del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i pel Consorci de les Gavarres, amb la col·laboració de diferents ens locals i propietaris particulars. La implantació del projecte ha comptat amb al finançament de la Generalitat de Catalunya (convocatòria ACDC).

El projecte ens proposa dos recorreguts circulars guiats pels monuments més significatius de la serra de Cals i de Fitor, gràcies a l’ús de les noves tecnologies. La ruta de Fitor és la més curta (1,62 km i 45 minuts de durada) i està pensada per als més petits. La de la serra de Cals és de dificultat moderada (10,38 km i 4 hores de durada) i permet visitar 10 elements patrimonials, entre els quals, alguns dels dòlmens més importants de les Gavarres. 

Els recorreguts es poden seguir mitjançant un GPS, un smartphone o un ordinador. Es poden descarregar des de la pàgina web http://pagines.uab.cat/megalits, on s’ofereix una gran quantitat d’informació sobre el megalitisme en general i la seva presència a la zona, així com també informació sobre com vivien els seus constructors en època prehistòrica.  A banda dels dòlmens, l’e-ruta també va  mostrant els punts d’interès més importants de la zona.

Cadascun dels monuments megalítics que s’inclouen en les excursions proposades estan degudament senyalitzats i disposen d’un codi QR, des del qual es pot descarregar la seva fitxa d’identificació.

Per als responsables del projecte, aquesta iniciativa aportarà als visitants una nova experiència cultural i natural per mitjà de la implementació de les noves tecnologies aplicades al patrimoni arqueològic megalític i històric de la zona.

 

Destacats