:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 12

El gruix principal de l’oferta turística de Forallac es concentra a Peratallada, un dels pobles medievals més ben conservats de Catalunya.

PATRIMONI Castells Castell de Peralta
Castell de Peralta PDF Imprimeix Correu electrònic

Pertanyia als senyors de Peratallada i podria pertànyer al segle XI. S'alça sobre un pujol rocós poc enlairat, que domina una basta plana de conreu. La Torre de l'Homenatge és la resta més notable que avui se'n conserva. Es tracta d'una construcció de planta rectangular allargada. Es manté dempeus actualment en una altura d'uns 12 metres. La torre tenia dues voltes de canó, construïdes amb pedruscall, de les quals només es conserva la de la part baixa. En la façana occidental, que donava al pati o albacar de la fortalesa, hi ha una petita porta d'arc de mig punt, adovellada, a l'altura del pis de la torre. La dovella que forma la clau de l'arc ha caigut. Hi ha restes de l'escala de pedra, exterior, adossada al mur, que donava accés a aquesta obertura. El mur de llevant cau perpendicularment sobre el caire del vessant del turó. Hi havia un finestral del qual només resta un esvoranc. L'aparell de la torre és de petits carrerus de pedra calcària, bastament escairats, sense allisar, que s'afilen regularment. Les cantonades es van formar amb pedres més grans i més ben treballades. Per la seva estructura, recorda la d'un altre castell que també va ser possessió del senyors de Peratallada, com és el de la torre d'Esclanyà.

El castell era de planta molt simple. Hi han alguns rastres de recinte mural, de forma rectangular. La torre, se suposa que quedava envoltada pels murs, però no exactament al centre de la fortalesa, sinó molt a la vora del sector de llevant de la muralla, tram que avui no es conserva en absolut. Els vestigis més notables els trobem a la banda occidental on els murs es mantenien en una alçada d'uns dos metres en tot el tram. Hi ha una restellera de sageteres rectangulars de petita mida. Dues masies i la seves dependències (s. XVII-XVIII) es van afegir a aquestes restes de fortificació. Podem veure també altres vestigis, molt més escassos i malmesos, dels sectors nord i sud d'aquesta muralla. En la part central del llenç de ponent hi ha el portal, d'arc rebaixat, adovellat. L'aparell del recinte murat evidencia una etapa constructiva força posterior a la torre. És de pedres de petita mida, sense treballar, sembalnts al d'algunes fortificacions que considerem dels segles XIV-XV. El portal és encara posterior.

 

Destacats