:::: Ajuntament de Forallac ::::

  • leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Newsflash 12

El gruix principal de l’oferta turística de Forallac es concentra a Peratallada, un dels pobles medievals més ben conservats de Catalunya.

FIRES I FESTES Cuita de forns de rajoler
Cuita als forns de rajoler de les Gavarres PDF Imprimeix Correu electrònic

Interior de la rajoleria del Mas Frigola de Sant Climent de PeraltaEls mes de novembre de 2003 Forallac va recuperar el procés tradicional d’enfornar rajols a les Gavarres tornant a fer funcionar l’antic forn rajoler del Mas Plaja de Fitor, un dels més ben conservats de la zona. L’objectiu de la iniciativa era el de reviure i donar a conèixer aquesta tècnica, que va desaparèixer amb l'arribada dels forns industrials.

La cuita va estar promoguda pel ceramista i veí de Fonteta Josep Matés, seguint el model iniciat per la Festa de la Carbonera, en la línia de recuperació de les nostres tradicions. Matés va comptar amb la col·laboració del rajoler de Regencós, Joan Ferrer, un dels pocs professionals que encara segueixen amb fidelitat el procés tradicional de fabricació i cuita de rajols. Ferrer va aportar el 50 per cent de la cuita, rajols massissos fets artesanament. La resta de l’enfornada es va completar amb peces de terrissa de diversos ceramistes.

En l’organització d’aquesta activitat va ser decisiva la implicació de la família Botey, propietària del mas Plaja i de la rajoleria. Els organitzadors de la festa també van comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Forallac i del Consorci de les Gavarres.

L'experiència va ser un èxit i per aquest motiu, l'Ajuntament li va voler donar una nova dimensió apropant-la més a la gent. Va ser aleshores quan es va pensar a fer la cuita a la rajoleria del mas Frigola, que es troba situada en un indret més accessible. Per poder-la fer funcionar es va haver de condicionar per tal que pogués suportar el procés de cocció, ja que l'estructura estava molt malmesa. La primer cuita en aquest forn es va fer el novembre de 2005.

Programació 2011

 

Destacats