Comunitat d’energia local

Una comunitat local d’energia al polígon de Forallac

L’Ajuntament de Forallac promou la creació d’una comunitat local d’energia al polígon de Forallac que permeti:

  • reduir la factura de la llum a les empreses adherides
  • reduir les emissions de CO2
  • fomentar l’ús de les energies renovables.


La instal·lació de plaques solars que li donaria servei se situaria a les cobertes dels edificis municipals de Nexes, la deixalleria i la brigada municipal.

El projecte vol promoure l’autoconsum energètic compartit, per fomentar la transició energètica en l’àmbit local, amb la participació activa, en aquest cas, de les empreses establertes al polígon. Amb aquesta iniciativa, a més, les empreses adherides aconseguirien un estalvi molt significatiu en la factura de la llum i un millor posicionament a través del màrqueting verd i una reducció de les emissions de CO2.

Val a dir que Nexes ha esdevingut recentment el primer viver d’empreses de l’Estat que funciona íntegrament amb energia solar i configurarà, ara, l’embrió i l’eix vertebrador d’aquesta nova comunitat energètica.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un projecte, pioner en l’àmbit estat, que coordina la Diputació de Girona i compta amb l’assessorament de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Baix Empordà.

Què és una comunitat local d’energia?

Una comunitat local d’energia és una nova figura de generació, ús i gestió de l’energia, a través de la cooperació de diferents actors –ciutadania, administració i empreses.

Les comunitats locals d’energia contribueixen a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu, ja que es basa en la participació activa dels mateixos usuaris: posa l’energia a les mans de la gent. Són un mecanisme clau per avançar cap a una transició energètica més equitativa.

A través d’aquestes entitats, la Unió Europa vol facilitar la participació de la ciutadania en el sector energètic i afavorir-ne la seva transformació. En aquest sentit, les comunitats energètiques representen un tipus alternatiu d’actor de mercat i una filosofia diferent de fer negoci. Són entitats democratitzadores del procés de transformació i apoderament de la ciutadania en matèria energètica.

Què és la transició energètica?

La transició energètica representa un canvi cap a una economia sostenible mitjançant l’energia renovable, l’eficiència energètica i el desenvolupament sostenible. Té com a objectiu final abolir els combustibles fòssils, l’energia nuclear i altres recursos naturals no renovables o injustos ambiental o socialment.

DESTACATS

EL RAMPÍ

TRÀMITS ONLINE

IDCAT MÒBIL

PERFIL DE CONTRACTANT

TRANSPARÈNCIA

FORALLAC JOVE

TURISME

CURSOS I TALLERS

NEXES